‘Liphuister’ goudhaan op doorreis gevangen in Falsterbo

04.02.2018

Falsterbo-september 2017, foto Menork

Falsterbo is bij uitstek de locatie waar de vogeltrek volop te bewonderen is. De meest zuidelijke punt van Scandinavië daar waar miljoenen trekvogels via de kortste oversteek over water centraal Europa kunnen bereiken. Daarom is Falsterbo geliefd bij talloze vogelaars uit heel Europa en natuurlijk ook de plek waar de trekvogels systematisch worden geobserveerd. Ook wordt een relatief klein aantal vogels gevangen en geringd en dat gebeurt in de – vooral hierdoor – beroemde bosjes bij de vuurtoren op het meest zuidelijke puntje bij Falsterbo. Al zes keer heeft Menork de reis naar Zweden gemaakt om minimaal gedurende een aantal dagen getuige te zijn van het jaarlijkse spektakel op Falsterbo vooral in het najaar rond de weken 38-42 wanneer er ook veel roofvogels passeren. Maar in die periode trekken er ook onwaarschijnlijk veel goudhaantjes, sijsjes en vinken langs Falsterbo. Ook afgelopen jaar waren enkele mensen van Menork weer in Zweden te vinden, ook nu weer een schitterende ervaring.

Dat ene goudhaantje
Natuurlijk hadden we het wel es geopperd. Het moet mogelijk zijn dat er een vogel met een ring van Menork ooit es opduikt bij de vuurtoren op Falsterbo. Of omgekeerd, dat een op Falsberbo geringde vogel bij ons, bijvoorbeeld in de Venebuurt, in de netten terecht komt.

dat ene goudhaantje… (Lippenhuizen, najaar 2016, foto Menork)

En zo waar geschiedde! Weliswaar een maand nadat we getuige waren van de vangsten aldaar, doch op 24 oktober 2017 wordt dat ene goudhaantje dat in de tuin te Lippenhuizen op 1 november 2016 van een ringetje werd voorzien en minimaal een week in of nabij de tuin te Lippenhuizen verbleef, daar op doortrek aangetroffen! Opnieuw op doorreis naar Lippenhuizen? Dat het goudhaantje (eerstejaars vrouw) eind 2016 voor wat langere tijd in de Liphuister tuin verbleef weten we omdat het na de vangst op 1 november, een week daarna op 8 november 2016, weer in de tuin opgestelde netten terecht kwam.

Toch heel bijzonder dat net die ene goudhaan (het totaal aantal goudhaantjes in 2016 gevangen in de Lippenhuister tuin bedroeg 28 en dat was uitzonderlijk hoog vergeleken met andere jaren) die voor langere tijd in de tuin verbleef nu opduikt op die beroemde plek in Zweden, waar Menork ook afgelopen jaar weer te vinden was. En dat op een afstand van 511 kilometer hemelsbreed van Lippenhuizen..

2kj
Onze collega’s in Falsterbo wisten te melden dat het om een tweedejaars goudhaan ging en dat in het najaar. En ze hebben – wat ons betreft – gelijk want het bewuste goudhaantje werd als 1kj gedetermineerd ten tijde van de vangst in Lippenhuizen. Dat vroeg dus om een toelichting van onze kant en die werd ons al binnen een dag verstrekt en dus een prachtige kennisuitwisseling waarmee wij onze verdienste kunnen doen en dat dankzij het ‘Liphuster” goudhaantje..:
“About the ageing 2cy in autumn – we use iris colour. If you look at the eye using a 10x watchmaker’s lens in good light conditions you will find that the iris is slate grey without any trace of brown in 1cy birds. 2cy birds have a slight touch of brown while 3cy+ birds are clearly brown (you can easily see the brown colour). It takes a lot of training to learn and there will always be those that are difficult and must be labelled 2cy+. The pattern is similar in a lot of species, and it has for example opened the possibility to age most Willow Warblers in spring.”