Boerenzwaluwproject al meteen spannend van start..

29.04.2018

Nest PIN05 met vier eitjes al op 29 april 2018.. Vorig jaar in ditzelfde nest drie legsels uitgebroed door het echtpaar ‘MOPu’ en ‘MWB’, nu weer dit paar in actie..??

Op de drie onderzoekslocaties in Langezwaag en Hemrik is het onderzoek naar de prestaties van broedvogels van de boerenzwaluw in respectievelijk de geiten- en koeienstallen vanaf 29 april van start gegaan.
Vorig jaar werden de zwaluwen voorzien van individueel verschillende kleurmerken en werden de broedvogels aan de nesten gekoppeld. Met deze aanpak wordt inzicht verkregen in de individuele broedprestaties maar ook de paar- en nesttrouw. Het is buitengewoon spannend welke vogels nu weer terugkeren in de stallen vanuit de winterplekken uit het verre Afrika en in hoeverre deze vogels dezelfde nesten weer opzoeken en – voor zover nog in leven – ook dezelfde partner.
En hoe vaak komen ze dit jaar tot broeden en gaat het vrouwtje weer net zo veel eitjes leggen als vorig jaar…?
De voortgang van dit interessante project is steeds actueel via deze website te volgen.

Eerste controle
Bij de eerste controle op 29 april blijkt er alleen op locatie 02 een nest met eitjes te zijn. Op de overige plekken is slechts wat (summier) opbouwwerk verricht aan de oude nesten. Niet onlogisch allemaal want het is nog vroeg in het seizoen en bovendien kent het weer deze dagen een dip in temperatuur en zien we hier en daar groepjes zwaluwen in de luwte van boomwallen op jacht naar insecten.. Maar meteen wel weer erg interessant want het bewuste nest met eitjes is het (kunst)nest met PIN05 en dat nest werd vorig jaar bewoond door een trouw (echt)paar dat er in slaagde drie legsels uit te broeden en zodoende nog op 2 september tijdens het voeren van de jongen bij het nest werden gefotografeerd.. Hetzelfde paar? Het moet haast wel…, spannend om te weten.., kortom 2018 is begonnen!

Volg onze bevindingen tijdens dit seizoen via deze site.