Acht jaar oude Ooievaar verongelukt op rijksweg A7

06.06.2019

Bijna wekelijks gebeurt er op het traject tussen Heerenveen en Drachten wel een ongeluk op de rijksweg A7.
Maar een aanrijding met een ooievaar is (gelukkig) schaars.
Zo anders zou je verwachten op de Sweachster en Gordyksterwei, de verbindingsweg tussen Beetsterzwaag en Gorredijk waar vele tientallen ooievaars in deze tijd van het jaar op en aan vliegen vanwege het verzorgen van een nest met jongen. Maar de vogels zijn klaarblijkelijk aan het drukke verkeerd gewend..

Schade
Helaas ging het afgelopen woensdag mis op de A7 onder Beetsterzwaag. Een laag overvliegende ooievaar raakt daar nog net de claxonhoorns op het dak van een vrachtwagen die daardoor losraken en een achteropkomende auto ook nog eens flink schade toebrengen. Maar alle materiële schade ten spijt, veel erger is dat de ooievaar het ongeluk niet heeft overleefd.

Pootring
De melding kwam binnen via de gealarmeerde politie die zo attent was om de pootring van de verongelukte ooievaar af te halen en deze te melden bij Vogelringstation Menork.
Navraag via het Vogeltrekstation te Wageningen heeft ondertussen geleerd dat de ooievaar in juni 2011 als nestjong werd geringd aan de -hoe kan het ook anders- Sweachsterwei in een boomnest. Deze ooievaar was dus al acht jaar oud en vermoedelijk nu een van de ouders van de talrijke nesten aan de Sweachsterwei. .

Drie nesten van ooievaars op boerderij langs de Sweachsterwei te Lippenhuizen (foto 6 juni 2019)