Beflijster tussen de mezen in tuin Lippenhuizen

15.10.2017

Beflijster, tuin Lippenhuizen 15 oktober 2017

Wie denkt dat je voor het waarnemen van bijzondere vogelsoorten de hord op moet, heeft het mis.
Dat kan ook gewoon in eigen tuin. Zelfs soorten die bekend staan dat ze relatief weinig in tuinen voorkomen, duiken toch af en toe gewoon in de tuin op. Dat gebeurde dus vandaag in de vogeltuin te Lippenhuizen waar zomaar ineens een beflijster opduikt tussen de vele tientallen kool- en pimpelmezen.

Gekwetter
Toch wel vreemd eigenlijk. Want het zijn vooral ontzettend veel kool- en pimpelmezen die de tuin aan De Buorren in Lippenhuizen aandoen. En dat is juist weer niet verwonderlijk want daar hangen ook silo’s vol met zaden waar onder ook veel zonnepitten en pindanetten. En dat weten de mezen dus te waarderen. Net als de vele tientallen huismussen die er volop van profiteren. Het is dan ook een en al gekwetter in de tuin op deze mooi warme zomerdag in oktober..

Toevalstreffer
Opmerkelijk dus dat er zich ook een beflijster meldt tussen de talrijke mezen en mussen temeer omdat er verder ook geen enkele lijsterachtige wordt gezien deze ochtend.

Vuurgoudhaan, tuin Lippenhuizen 15 oktober 2017

Beflijsters schakelen met hun voedsel in het najaar weliswaar ook graag over op bessen maar die zijn dit najaar naar verluidt ook overal wel te vinden. Een echte toevalstreffer dus vandaag in de tuin te Lippenhuizen. Zeker minder toevallig maar ook niet alledaags is de vangst van een Vuurgoudhaan. Een prachtig klein groen getekend vogeltje met een fel oranje (‘vurig’) petje op..

Bladkoninkjes
Dit najaar werden ook al drie Bladkoninkjes gevangen in de tuin van Harry de Boer te Broeksterwoude. Ook een typische najaar-soort die de laatste jaren een opvallende toename laat zien bij het aantal waarnemingen. Vorig jaar werd ook al een aantal gevangen in Broeksterwoude.

Lees meer over lopend ringonderzoek vogeltuinen: