Bosuil van 16 jaar oud dood gevonden bij Staphorst

16.04.2016

Op vrijdag 15 april werd, al vroeg in de ochtend, een dode bosuil langs de Vijverweg in het Zwartedennebos te Punthorst onder Staphorst gevonden.
De uil was nog vers, mogelijk een klap gehad van een langs jakkerende auto. De vogel bleek geringd met een ring van het Vogeltrekstation te Wageningen. De vondst werd meteen doorgegeven aan Menork waarna de gegevens ook direct werden verwerkt via het Vogeltrekstation. Welnu, de bosuil bleek in mei 2000 in precies hetzelfde bos als nestjong te zijn geringd!
Een mooie bevestiging van het fenomeen standvogel en natuurlijk een uil die al flink op leeftijd was.

Juveniele Stormmeeuw met kleurring en metalen ring STAVANGER NORWAY dood gevonden langs Oebele pad te Niehove

Juveniele Stormmeeuw met kleurring en metalen ring STAVANGER NORWAY dood gevonden langs Oebele pad te Niehove

Noorse Stormmeeuw
Een dag ervoor kwam de melding van een dood gevonden meeuw aan het Oebele (fiets)pad te Niehove (Groningen). Het aangevreten kadaver droeg een groene plastic ring met daarop twee letters en twee cijfers.
Omdat een kleurring meestal vergezeld gaat van een (minder opvallende) metalen ring met daarop de landcode en een uniek nummer werd de vindster gevraagd het kadaver nog eens te willen inspecteren en een paar foto’s voor verdere determinatie. Dat zou diezelfde avond nog gebeuren ware het niet dat het kadaver in de sloot was beland..
De vindster liet het er echter niet bij zitten: vandaag werd het kadaver met goede hulp alsnog uit de sloot gevist: “Was even vergeten  dat ik nog 2 jaar met mijn hond jachttraining had gedaan. Die heeft de vogel dus even voor mij uit de sloot gehaald. Om de andere poot zat inderdaad ook een ringetje daar staat op: ‘Stavanger museum Norway’ met een uniek nummer.”
Fijn dat meteen actie kon worden ondernomen en dat dankzij goede communicatie ook deze melding weer helemaal compleet de landelijke databank in kan.
Over enkele weken zullen we de melder bericht kunnen doen over de exacte herkomst van deze jonge (in 2015 geboren) stormmeeuw.