CESproject 2016 levert gemiddeld minder vogels op
01.08.2016
Waterrietzanger als hekkensluiter..
CESproject 2016 levert gemiddeld minder vogels op
Vandaag is de laatste ronde van het CES project 2016 in de Venebuurt. Conform de landelijke standaard werden er keurig in de periode 14 april tot 13 augustus, 12 keer (eens per 10 dagen) met behulp van een vaste mistnetopstelling vogels gevangen en geringd weer losgelaten. Vanaf 2010 wordt deze standaard toegepast in de Venebuurt.
Verrot
Het was dit voorjaar spannend of het project in Venebuurt dit jaar wel door kon gaan. In maart moest er een noodoperatie worden uitgevoerd om de loopbalken te vervangen en extra te funderen. Het gebied had afgelopen winter onder water gestaan met als gevolg dat een groot deel van de balken en funderingspalen waren verrot. De hele maand maart en begin april werd er gewerkt en uiteindelijk kon het project op 14 april dan toch veilig van start..
Doortrekkers
De afsluiting vond overigens vandaag plaats met de vangst van een compleet nieuwe CES-vogelsoort voor de Venebuurt, te weten een Waterrietzanger. Het gaat hier stellig om een doortrekker vanuit oost Europa, de doortrek van zangvogels is namelijk al weer in volle gang. Reden ook om jaarlijks de laatste CES ronde, die volgens de standaard loopt van 1 augustus tot 12 augustus maar zo snel mogelijk te voltooien want hoe later, hoe groter de kans op (verre) doortrekkers. Niettemin dus vandaag al een vreemde gast in de netten. De waterrietzanger is geen nieuwe soort voor de Venebuurt, in voorgaande jaren werd in de loop van augustus vaker een doortrekkend exemplaar in de netten aangetroffen. Dan echter wordt er ook met behulp van lokgeluiden gevangen, dat gebeurde vandaag niet want CES sluit het gebruik van lokmiddelen, hoe dan ook, volledig uit.
Weersextremen
Dit jaar was er bij menig vogelaar het gevoel dat broedvogels het moeilijk hebben gehad. Dikwijls was er sprake van weersextremen met zware regenval en soms stevige wind. Hoewel vooral het zuiden van Nederland daar volop mee te maken kreeg, was het zo af en toe ook raak in het Noorden.
Het totaal aantal gevangen vogels in 2016 bevestigt inderdaad dat er sprake is van een kleiner aantal (jonge) vogels. Er lijkt evenwel geen sprake van een soort die er echt negatief uitspringt. Bij nagenoeg alle soorten is sprake van een (iets) geringere vangst. Wat wellicht opvalt in de Venebuurt is het kleine aantal bosrietzangers (slechts één pullus) maar dat zal zeker ook te maken hebben met uitval van geschikte (onder)begroeiing in een deel van het gebied. Verder toch duidelijk minder mezen dan gemiddeld in voorafgaande jaren, zowel kool als vooral ook pimpel maar ook slechts twee jongen van de merel. Verder minder putters dan gemiddeld, net als de fitis en vooral ook de tjiftjaf. Het aantal terug gevangen vogels uit voorgaande jaren ligt mooi op het gemiddelde, er lijkt dus op het eerste gezicht geen sprake van overmatige uitval van broedvogels. Dit jaar werden er zeven broedvogels met een vreemde ring in de Venebuurt aangetroffen waarvan twee afkomstig uit het buitenland, te weten Belgie en Frankrijk.
Kijk verder voor alle informatie over de CES rondes van dit jaar en het totaaloverzicht: https://www.menork.nl/actueel/ces-trek-venebuurt/