Oeverzwaluw-2017

 • STEENDENDAM zandopslag (Harry de Boer)

  V.l.n.r. Harry, Siepie en Pieter (Steendendam, 8 juli 2017)

  Zaterdag 8 juli een eerste vangpoging gedaan bij de zandopslag op Steenendam. Vorig jaar hebben we daar slechts 1 kleine poging gedaan, omdat het weer niet mee zat en bovendien veel nesten op moeilijke plekken zaten en. Nu zaten op de noordkant flink wat nesten, maar door de zware regenbuien van vorige week, zijn er behoorlijk wat nesten gewoonweg weggespoeld. Toch nog ongeveer 250 nesten over, maar wel verspreid over een grote lengte en ook nog op behoorlijke hoogte. Op de zuidkant zitten ook nog ongeveer 50 nesten, erg moeilijk bereikbaar, dus die hebben we vandaag met rust gelaten.
  Even na half zeven begonnen we met het plaatsen van enkele netten. Het was lekker rustig, met een vaag zonnetje door de bewolking. Het vangen ging succesvol, maar toen we ongeveer 20 zwaluwen van een ring hadden voorzien, begon het ineens licht te regenen. De lucht trok steeds donkerder aan, zodat we snel de netten hebben opgeruimd. Gelukkig was Siepie met zijn busje gekomen, zodat we de vogels daarin verder hebben “afgewerkt”. Enkele hebben een droogbeurt gekregen voor de blower van de auto, zodat alle gevangen vogels weer gezond en wel konden worden losgelaten. Toen we alles weer hadden opgeruimd werd het weer droog..

  Kleine Plevier kijkt waakzaam toe.. (Steenendam, 8 juli 2017)

  Naast de oeverzwaluwen hing er nog een jonge grasmus in een net. Een kleine plevier maakte alarmgeluid, zeer waarschijnlijk omdat er een nest of jongen in de buurt waren. Kneutjes en ringmussen foerageerden in de begroeiing en groepjes wulpen vlogen laag over. Misschien binnenkort nog een tweede vangpoging.De resultaten van deze vangdag:

Datum:

8 juli 2017

Vangtijden:

07:00 – 08:30 uur

Aanwezig:

Harry, Pieter, Jan Andries en Siepie

 

Gevangen vogels:

na 1 kj 1 kj

soort

tot. nw. e.t. v.t. onb man vr. onb.

Oeverzwaluw

84 80 1 3 2 36 27 19

Grasmus

1 1 1

Eigen terugvangsten:

ringserie

m/v. leeftijd ringdatum gecontroleerd

BC2755x

m 1 kj 12-07-2014 160715 bij Garijp, 080717 weer te Steenendam

NB: leeftijd = leeftijd op ringdatum

 Vreemde terugvangsten:

ringserie

m/v. leeftijd ringdatum gecontroleerd

AU4163x

m >1 kj 080717

AX2134x

v >1 kj 080717

BE6685x

v >1 kj 080717

NB: leeftijd = leeftijd op controledatum

 

 • NIJ BEETS Kunstwand (Willem Bil)

Kunstwand voor Oeverzwaluwen te Nij Beets Leppedyk, juni 2017

Zondag 18 juni 2017 (04.10 – 06.10)

Sander, Wender en Appie present voor ringonderzoek Oeverzwaluw Nij Beets kunstwand, 18 juni 2017

63 van de 88 nestgaten bewoond
De kunstwand voor Oeverzwaluwen, die in 2016 in samenwerking met Van der Wiel en Menork is neergezet aan de oever van het zandwinmeer te Nij Beets, heeft tot het gewenste resultaat geleid: al in 2016 waren meteen nagenoeg alle nestgaten bezet en ook dit jaar lijkt de reproductie wederom goed. In de vroege ochtend van 18 juni wordt een inspectie gedaan en wordt er een aantal vogels gevangen ten behoeve van ringonderzoek. Er blijken 63 van de 88 potentiële nestgaten bewoond te zijn. Er worden in een korte actie 97 oeverzwaluwen gevangen en geringd weer losgelaten. Dertien daarvan droegen overigens al een ring die vorig jaar werd aangelegd: trouwe broedvogels van deze zwaluwwand dus! Daarnaast werden er nog vijf geringde zwaluwen gevangen die elders werden geringd.

Tweede broedsel
Van de 97 gevangen vogels was één-derde juveniel waarvan vier individuen met de slagpennen nog substantieel in groei. Van de adulte vogels was 31 vrouw (vooral in de jongen-fase maar ook een aantal -weer- in de ei-fase) en 33 man. Kennelijk dus sprake van pas uitgevlogen jongen in en rond de nesten en een aantal paartjes dat alweer klaar is voor de tweede leg.

Juveniele Oeverzwaluw met volgezogen teken op de kop (Nij Beets, kunstwand, 18 juni 2017)

Parasieten
Vorig jaar viel op dat er bij slechts één juveniele vogel 1 teek op de kop werd aangetroffen en verder geen enkele vogel met (zichtbare) teken of luisvliegen. Vermoedelijk had het verse nieuwe zand in de nieuwe kunstwand positieve invloed op de aanwezigheid van parasieten. Alhoewel eerder dit jaar (nog ver voor dat de zwaluwen weer arriveerden) de nestgaten wel werden uitgeboord en vervangen door vers zand lijkt dit veel minder effect te sorteren op de aanwezigheid van parasieten. Nu werden er namelijk 33 juveniele vogels gevangen (vorig jaar 78) waarvan zeker 10 vogels duidelijk zichtbaar één of meer teken op de kop hadden. Eentje zag er eigenlijk niet uit..(zie foto).