Een door Menork geringde Zweedse rietgors trekt naar Engeland

31.01.2017

Mede met het oog op het uitwisselen van kennis en ervaring gaat Menork zo nu en dan op vogelsafari naar het buitenland of andere binnenlandse ringstations.
De afgelopen twee jaar werd een aantal keren meegedraaid op het ringstation Annsjön te Handöl dat ligt in midden Zweden op zo’n 100 kilometer oostelijk van het Noorse Trondheim. In augustus 2015 gingen Willem, Wender en Gerrit op bezoek bij onze Zweedse collega’s; in juli en oktober van 2016 herhaalde Wender dat nog twee keer.

Engeland
Naast het feit dat er veel kennis wordt opgedaan, worden er in het verre Scandinavië ook vogels geringd die mogelijk later weer ergens worden terug gemeld. En het is ook beslist niet uitgesloten dat er daarvan ook vogels opduiken in Nederland en wie weet ooit nog es in eigen netten tijdens de najaarstrek..
En het zou ook maar zo kunnen dat de rietgors met ring Stockholm 1EX801—ook langs de Nederlandse kust is gevlogen.. Hoe dan ook, vandaag kwam de melding dat deze op 27 juli 2016, door Wender geringde rietgors, werd terug gevangen in Wiltshire zuidwest Engeland.
De afstand tussen de ringplaats in Zweden en de vindplaats in Engeland bedraagt hemelsbreed 1551 kilometer. Een mooi vervolg op een toch al leerzame onderneming!