Eurobirdwatch: 1400 trekvogels geteld op telpost Menork/Geaflecht in Venebuurt

03.10.2015

Telpost Geaflecht/menork

Telpost Geaflecht/Menork, Terwispel 3 okt 2015 Foto: Tjeerd Geertsma

Bijna een traditie dat Menork samen met Geaflecht (de vereniging voor Natuurbescherming te Gorredijk) de teldag in het kader van Eurobirdwatch in de Venebuurt bij Terwispel organiseert.
In het hele land worden er deze dag trekvogels geteld door talloze vogelaars. De dag wordt jaarlijks op de eerste zaterdag in oktober georganiseerd door Vogelbescherming Nederland, die dat samen doet met zusterorganisaties in een flink aantal Europese landen. Doel van de dag is dan ook brede aandacht voor trekvogels te vragen en tegelijkertijd een beeld te krijgen van wat er tijdens de najaarstrek zoal op één dag in Europa voorbij komt.

Baardman

Baardman (foto Tjeerd Geertsma)

Voor Menork meteen ook een mooie gelegenheid om eens per jaar open huis te houden. Telgasten kunnen meteen ook een kijkje nemen langs de vangbanen en bij het ringen van de gevangen vogels. Voor velen een buitenkans! Vanaf de polderdijk in Terwispel is er een mooi uitzicht over de bouwespolder. In het meer zwemmen talrijke smienten en overnachten sinds kort ook al weer honderden kol- en grauwe ganzen. Min of meer dus succes verzekerd dat er een aantal pleisterende trekvogels is te zien.
Maar vandaag is er veel meer te beleven dan dat. Aanvankelijk lijkt het daar al helemaal niet op want met een zicht van hooguit 100 meter, is het potdicht vanwege mist. Maar gelukkig veel minder hardnekkig dan gister want zo rond een uur of 9/half 10 komt langzaam maar zeker de zon tevoorschijn. Vanaf dat moment is ook te zien dat er hoog in de blauwe lucht zo nu en dan vogeltjes langstrekken. Vogels van diverse soorten en dat levert een mooi gevarieerd tellijstje op.

Dat de mist veel minder hardnekkig was dan gister, getuige ook de ringvangsten. Het begint al in de vroege ochtend met tientallen zwartkopjes en naderhand ook een aantal goudhaantjes dat kennelijk door de oostenwind nu vrij westelijk langstrekt. Een prachtig klein vogeltje dat altijd op bewondering kan rekenen van onze gasten. Als klap op de vuurpijl duiken er echter ook nog vier baardmannetjes op in de netten. Deze schitterende, bijna exotisch gekleurde, rietvogeltjes werden begrijpelijkerwijs talloze malen op de foto gezet. Met het voorbij zien komen van bijna 1300 trekvogels en 125 vogels in de netten kan teruggezien worden op een zeer geslaagde telochtend in het kader van Euroboirdwatch 2015.

foto1

Lees verder: dagrapportage Venebuurt, 3 oktober 2015

 

: