Eurobirdwatch en open dag Menork goed bezocht

03.10.2020

Weliswaar geen glimp van de zon en met de volle oostenwind in het gezicht toch ook dit jaar weer een bijzondere en mooie collectieve vogelteldag in de Venebuurt.
Jaarlijks doet Menork samen met Geaflecht mee aan de Eurobirdwatch, een initiatief van Vogelbescherming Nederland waaraan talrijke vogelaars vandaag gehoor geven ondanks weer en wind.
Dit jaar met een tal nodige voorzorgsmaatregelen vanwege Corona maar gelukkig biedt het terrein alle ruimte om minimaal 1,5 meter van elkaar verwijderd te blijven en is er sprake van een top-ventilatie vanwege de harde oostenwind.. Met dank aan Staatsbosbeheer die ons de toegang verschaft tot het prachtige natuurgebied “De Van Oordtsmersken” ten noorden van Terwispel.

Leerzaam samenzijn
Gelukkig laat een mooi aantal natuurliefhebbers zich dan ook niet weerhouden door het donkere weer om deze dag richting Terwispel te trekken. In het meer de Bouwespolder verblijven veel watervogels waaronder zeker 30 grote zilverreigers en een flink tal aalscholvers maar ook honderden kieviten buitelen af en toe voor de verrekijkers langs. Dankzij het dichte wilgenbos in de Venebuurt, kan er in de luwte met behulp van een beperkt aantal netten een klein aantal vogels worden gevangen ten behoeve van het ringonderzoek. Verhalen van gasten onder ons die de meeste natuurgebieden  in Europa op hun duimpje kennen vanwege een globetrotters bestaan of al jaren beroepsmatig bezig zijn met het tellen van vogels..
Dit alles maakt deze ochtend toch weer tot een mooi en leerzaam samenzijn.

Trekroepjes
Vanaf de polderdijk langs de Schipssloot hebben we het uitzicht over de bouwespolder. Een meertje dat begin deze eeuw is gecreëerd vanwege het waterbeheer in het Natura-2000 gebied De Van Oordts Mersken. In het meer bevindt zich een aantal eilandjes dat soelaas biedt aan pleisterende kieviten om er te rusten en de nacht door te brengen. Zeker honderden kieviten vliegen af en toe op al is dat vanochtend niet omdat er een roofvogel komt buurten. Ondanks de harde wind laten trekvogels toch af en toe goed van zich horen, het zijn vooral vinken, graspiepers en putters die zo nu en dan hun karakteristieke trekroepjes vanuit de hoogte laten horen. Maar goed ook, want zien valt niet echt mee vanwege de donkere luchten.

Waardering
Dankzij het tamelijk dichte wilgenbos kunnen we ten westen van het bos een paar netten plaatsen waarmee trekvogels kunnen worden gevangen ten behoeve van het ringonderzoek. Op deze manier kunnen de bezoekers kennis maken met het ringwerk en met eigen ogen zien hoe vogels worden gevangen. Ook laat Menork de bezoekers kennis maken met het ringen en de wijze waarop de conditie van trekvogels wordt vastgelegd. Daarbij is er volop de gelegenheid om vragen te stellen. De vele vragen die gesteld worden maar ook de fijne reacties die we krijgen, bevestigen de brede belangstelling en waardering van de bezoekers.

Natuurbeleving

Ook tellers aan de andere kant van het meer…

Ook vanuit de dierenwereld zelf lijkt er volop belangstelling om deze ochtend mee te doen aan de vogelteldag..
Aan de overkant van het meer de Bouwespolder zitten drie al mooie grote vossenwelpen netjes naast elkaar de grauwe en Canadese ganzen te ‘tellen’ die op hun beurt lijken te denken “jullie bekijken het maar”.
Een prachtige waarneming die de natuurbeleving deze ochtend weer helemaal compleet maakt ook al moesten we het dit jaar doen zonder massale vogeltrek met mooie heldere blauwe luchten..

: