Huismus verhuist meer dan 20 kilometer

15.02.2020

Huismus met kleurringcombinatie Wit op Oranje (links) en metaal op Roze (rechts). Tuin te Steenwijkerwold, 13 februari 2020
Foto R. Lerou.

Van Huismussen is bekend dat ze niet graag trekken: hooguit wat rondzwerven rond de directe geboorteplekken. Ze doen hun naam eigenlijk veel eer aan in de zin van dat ze een leven lang liefst in de buurt van één huis wat blijven rondhangen. Zeker als er genoeg te vreten is en er ook nog volop schuil- en nestgelegenheid voorhanden is..

Ver van huis
Maar uitzonderingen bevestigen de regel! Op 13 februari 2020 wordt er in Steenwijkerwold een huismus met uniek gekleurde ringen waargenomen. Navraag via het Vogeltrekstation te Wageningen leert ondertussen dat het om een vrouwtje huismus gaat dat op 18 november 2018 in Lippenhuizen werd voorzien van de gekleurde pootringen. Prachtige foto’s van de melder met duidelijk zichtbaar de ringencombinatie en zelfs een deel van het metalen ringnummer, bevestigen nadrukkelijk dat het om deze huismus gaat! Met hemelsbreed 25 kilometer afstand vanuit Lippenhuizen de verste ‘trekker’ tot nog toe. Het musje met de gekleurde ringen verblijft tussen een grote groep mussen, zo laten de waarnemers ons weten. Geen toeval want in de tuin wordt gevoerd en lopen ook kippen.

Ravenswoud
Eind 2019 werd een huismus uit Lippenhuizen gespot in Ravenswoud. Deze mannelijke huismus ging 22 kilometer hemelsbreed in oost-zuidoostelijke richting ‘van huis’ en bleef ook plakken in een vogelrijke tuin waar veel zaad wordt gevoerd aan de tuinvogels.

Kat
Eerder, in april 2019 kwam er de melding dat een in Lippenhuizen geringd huismus vrouwtje in Roden (Drenthe), op 24 kilometer afstand, vers dood werd gevonden. Het musje werd daar gegrepen door een kat. Dit was voor Vogelringstation Menork de eerste melding van een huismus zo ver weg. Vanaf 2011 werden er al ruim 1.500 huismussen in Lippenhuizen gevangen en voorzien van (individueel herkenbare) kleurringen. Een paar onbevestigde meldingen van waargenomen mussen uit Lippenhuizen kwamen de afgelopen jaren binnen die (mogelijk) waren gesignaleerd in Jubbega (op enkele kilometers afstand van Lippenhuizen) en eentje uit Langezwaag, dat hemelsbreed 6 kilometer van Lippenhuizen vandaan ligt.

Oude knar
In de Liphúster tuin worden jaarlijks enkele honderden huismussen van gekleurde ringen voorzien. Doel van het onderzoek is om de jaarlijkse overleving en reproductie inzichtelijk te maken. De eerste resultaten wijzen uit dat huismussen minder oud worden dan je zou denken. Zo is een huismus van vijf jaar oud echt een oude knar, gemiddeld houdt het met 1 tot 2 jaar wel op.. En dan hebben we het ook nog over een berekening die is gebaseerd op vogels die al minimaal een half jaar oud zijn geworden. Want vooral de eerste levensdagen en weken sneuvelen er veel jonge musjes door onervarenheid. Verder wordt steeds meer duidelijk dat een aantal huismussen verhuist om zich te gaan vestigen in een andere kolonie op klaarblijkelijk soms tientallen kilometers afstand.