Huismus vliegt “record afstand” weg..

10.04.2019

Huismus vrouwtje dat werd teruggemeld uit Roden

Van Huismussen is bekend dat ze niet graag trekken: hooguit wat uit-zwerven vanuit de directe geboorteplekken. Ze doen hun naam eigenlijk veel eer aan in de zin van dat ze een leven lang liefst in de buurt van één huis wat blijven rondhangen. Zeker als er genoeg te vreten is en er ook nog volop schuil- en nestgelegenheid voorhanden is..

Kat
Maar het kan klaarblijkelijk toch ook anders! Vandaag kwam er via het Vogeltrekstation te Wageningen de melding dat een in Lippenhuizen (Friesland), op 4 november vorig jaar geringd huismus vrouwtje, onlangs in Roden (Drenthe) vers dood werd gevonden. Het musje werd daar gegrepen door een kat en vervolgens werden de gegevens van de (kleur)ringen en ook de metalen ring met uniek nummer doorgegeven aan het Vogeltrekstation.

Record
Het is voor Vogelringstation Menork de eerste melding van een huismus zo ver weg. Vanaf 2011 werden er al ruim 1.500 huismussen in Lippenhuizen gevangen en voorzien van (individueel herkenbare) kleurringen. Een paar onbevestigde meldingen van waargenomen vogels met kleurringen kwamen de afgelopen jaren binnen die (mogelijk) waren gesignaleerd in Jubbega (op enkele kilometers afstand van Lippenhuizen) en eentje uit Bontebok, dat hemelsbreed 5 kilometer van Lippenhuizen vandaan ligt. Dit mussenvrouwtje vloog al helemaal naar Roden dat hemelsbreed op ruim 24 kilometer van Lippenhuizen ligt! Een record afstand!

Oude knar
In de Liphúster tuin worden jaarlijks enkele honderden huismussen van kleurringen voorzien. Doel van het onderzoek is om de jaarlijkse overleving en reproductie inzichtelijk te maken. De eerste resultaten wijzen uit dat huismussen minder oud worden dan je zou denken. Zo is een huismus van vijf jaar oud echt een oude knar, gemiddeld houdt het met 1 tot 2 jaar wel op.. En dan hebben we het ook nog over een berekening die is gebaseerd op vogels die al minimaal een half jaar oud zijn geworden. Want vooral de eerste levensdagen en weken sneuvelen er veel jonge musjes door onervarenheid.