Hybride ringmus x huismus in tuin Assen

13.12.2020

Afgelopen vrijdag een opvallende vogel in het net in onze tuin te Assen..  Een hybride Ringmus X Huismus (door Michiel Elderenbosch)

Eerste indruk
Ik keek in eerste instantie wat raar tegen de vogel aan want hij klopte niet voor een huismus en niet voor een ringmus. Voor een ringmus had hij een afwijkend kleed en de pet had grijs in zich. Voor een huismus was hij aan de kleine kant: vleugel 72 mm en een gewicht van 21.6 gram. Ook de snavel was van een ander type. Ik heb wat foto’s gemaakt en heb ook bloed afgenomen voor het Zoönose project van het Vogeltrekstation.

Aanwezigheid huismus en ringmus
Tot op heden zijn er in deze tuin 88 huismussen gevangen (2018: 56, 2019: 23, 2020: 9 (minder gevangen ivm Corona)) tegen 23 ringmussen (2018: 1, 2019: 14, 2020: 8).
Een aardig verschil in vangsten dus maar in de omgeving zitten ook meer huis- dan ringmussen. Af en toe loop ik een rondje in de buurt en dan zie ik meer huismussen dan ringmussen. in 2019 broedde er nog een paartje ringmussen in een dode holle berk maar helaas is deze door harde wind omgevallen in het najaar daarop. Verder zijn er niet veel natuurlijke holtes voor de ringmus te vinden waarin ze kunnen broeden. De huismus heeft het daarmee een stuk makkelijker. Op elke hoek van een huis zit in het broedseizoen wel een mannetje te zingen met onder de pannen een broedend vrouwtje.

Kleurringen huismus
De huismussen worden ook gekleurringd zodat ze op afstand gevolgd kunnen worden. Huismussen laten zich helaas niet vaak voor een tweede keer vangen en daarom zijn naast de standaard aluminium ring, deze gekleurde ringen erg handig.

Foto’s
Uiteraard heb ik diverse foto’s gemaakt van deze bijzondere vangst..

Lees verder: