Jaarlijkse paar- en nesttrouw aangetoond bij Boerenzwaluw

21.05.2017

Boerenzwaluw, man, nest 01, locatie 13, met rose kleurringetje

Een prachtige opsteker direct bij het begin van het onderzoek bij boerenzwaluwen in 2017: een zeer productief broedpaar uit 2016 ontmoet elkaar weer in dezelfde boerenstal en bij hetzelfde nest.

Drie legsels
Op onderzoekslocatie 13 aan de Bûtewei in Hemrik werden vandaag cameraatjes opgehangen bij nest 01. Het nest waarin vorig jaar een trouw broedpaar drie legsels produceerde. Het was het enige broedpaar op alle drie onderzoekslocaties dat er vorig jaar in slaagde om drie legsels (succesvol) uit te broeden. Toen al heel bijzonder en nu dus des te interessanter dat juist dit broedpaar weer als eerste bij (hetzelfde) nest is teruggekeerd en ook meteen kan worden gedetermineerd.

Boerenzwaluw, vrouw, nest 01, locatie 13, met geel kleurringetje

‘Ja-woord’
Zeker wanneer je er samen in slaagt om drie legsels met succes uit te broeden, is dat klaarblijkelijk het jaar daarop alle aanleiding om elkaar weer het ‘ja-woord’ te geven. Maar daarvoor moet je dan wel beiden de lange reis naar Afrika hebben overleefd en daarna ook samen weer dezelfde plek hebben gevonden in de boerenstal aan de Bûtewei te Hemrik..
Maar dat kan dus geschieden en nu afwachten of het paar weer net zo succesvol is als vorig jaar. In elk geval zijn ze er samen nu al weer in geslaagd om een nest met zes eitjes uit te broeden. De zes jongen van het ge(kleur)ringde stel zijn een dag of vier oud.
We zullen dit paar met extra aandacht maar zeker ook met respect blijven volgen..

Locatie Langezwaag
Op 28 mei worden in Langezwaag op onderzoekslocatie 02 ook de eerste twee nesten met pullen gefilmd. Nadat dezelfde ochtend de adulte vogels werden ge(kleur)merkt blijkt zo waar dat beide nesten ook worden bezet door exact dezelfde nestpartners als in 2016. Een grote opsteker!

Lees verder onderzoek boerenzwaluw