Kolganzen (met halsbanden) weer present

23.10.2018

Kolganzen neerstrijkend op percelen weiland langs de Warrewei in De Tijnje, 22 oktober 2018

Sinds enkele weken worden onze weilanden in toenemende mate opgevrolijkt met ganzen. Vogelaars heten de ganzen een warm welkom, boeren zien ze liever gaan..
Kolganzen komen uit hun broedgebieden gelegen in Siberïe waarbij het elk jaar weer spannend is hoeveel aanwas (jongen) ze meebrengen.
Om een goed beeld te krijgen over de verspreiding en reproductie van ganzen, worden ganzen zowel op de broedplekken als ook in de overwinteringsgebieden voorzien van halsbanden. Op de halsband staat steeds een unieke 3 letter/cijfercode die van enige afstand met een verrekijker al goed te zien is. Veel vogelaars hebben er dan ook een sport van gemaakt om zo veel mogelijk ganzen af te lezen en nu de ganzen weer talrijk zijn gearriveerd, kunnen deze mensen dus weer volop aan de bak!

Grauwe gans met gecodeerde nekband, Deelenweg Gersloot, 30-12-2015

Vijf kolganzen met halsband
Omdat er relatief maar weinig ganzen zijn voorzien van halsbanden is het altijd afwachten hoeveel je in de kijker krijgt. Ook al zijn het soms honderden vogels bij elkaar, dan nog is dat geen garantie dat er ook een vogel met een gecodeerde halsband tussen zit. Maar dat het ook goed raak kan zijn, werd vandaag duidelijk in De Tijnje, een landelijk gelegen dorp gelegen tussen Drachten en Heerenveen. In een weiland aldaar verbleef een groep van circa 400 kolganzen en in die groep werden liefst vijf kolganzen gespot met een zwarte halsband met daarop een unieke code.

geese.org
De vijf codes werden door Menork direct ingevoerd in het speciaal daarvoor ontworpen online computerprogramma geese.org. Als dank daarvoor krijgt de waarnemer ook direct een overzichtelijke lifelist van de betreffende gans. Eén van de vijf waargenomen ganzen bij de Tijnje blijkt een Russische ring te dragen, de andere vier werden geringd in Nederland tijdens hun winterverblijf waar onder eentje in Friesland, te weten nabij Rottum ten westen van Heerenveen. Dus de moeite waard om nu op (gebandeerde) ganzen te letten!

Zie ook:

 

:, ,