Kolokolkovaars echtpaar Brandgans in Tynje

14.12.2014

Zaterdag 6 december zagen we na een periode van tamelijk donker weer eindelijk de zon weer eens. Bij een helderblauwe lucht en een laagstaande zon werd aan de Fjûrlânswei onder Aldeboarn tussen duizenden kol- en brandganzen een tweetal brandganzen met kleurringen om de poten ontdekt. Gelukkig dat het echtpaar zich in een wat kleinere groep ophield op niet al te lange afstand van de weg. Want zelfs met een leica telescoop en prima lichtomstandigheden is het moeilijk om de pootringen in het relatief lange gras te identificeren. Maar gelukkig, de ganzen bleven geruime tijd rustig foerageren en omdat ze zo nu en dan wat stappen in het gras zetten, lukte het Wender om de ringen van beide vogels nauwkeurig af te lezen. Thuisgekomen natuurlijk snel de gegevens invoeren in geese.com en dat leverde ons de gewenste informatie op..

De ringplaats blijkt, hemelsbreed op 3000 kilometer afstand, in de noord Rusland te liggen op het schiereiland Kolokolkova en geringd door niemand minder dan Henk van der Jeugd. En niet alleen Henk heeft deze ganzen, als bekende van ons (ringers..) in handen gehad, ook onze (datalogger-) kievitencollega Goetz Eichhorn!

Samen met Henk ringde hij de ganzen in Rusland en in 2004 kreeg hij ze daar ook opnieuw in handen. Fijn om deze namen in dit verband weer voorbij te zien komen! De beide brandganzen werden op 12 augustus 2003 geringd. In 2007 werden de twee ganzen nog eens op de broedplek gecontroleerd door Russische onderzoekers daarna zijn er van daaruit geen meldingen meer bekend. De ganzen werden in februari 2013 voor het laatst gezien in Overijssel.

Het paar is elkaar dus tot op de dag van vandaag dus trouw gebleven. Het paartje had geen jongen bij zich (foto-midden, een gele pootring is net te zien..

Vorig jaar was er ook al een spectaculaire melding van een brandgans geringd door Henk van der Jeugd. Weliswaar veel minder ver weg geringd dan het Russisch echtpaar, te weten op Gotland, maar wel twee keer zo oud! De ring was dan ook nagenoeg versleten maar gelukkig nog net afleesbaar. Deze brandgans werd in 1992 al geringd (foto) en door Wender gespot in de Warren onder De Tijnje.

image002