Koude weer trekt huismus op voedervlonder

24.04.2016

husmoskHet koude aprilweer heeft stellig impact op broedvogels. Vooral vogels in open terreinen en vogels die leven van insecten, zoals de boerenzwaluw, hebben het vast en zeker moeilijk.
Vogels die bij ons in de tuintjes leven, weten zich echter meteen aan te passen aan menselijke gulheid. Zij profiteren van voederplekken die vanwege de kou even opnieuw worden ingericht en gevuld met lekkernij. Dat was vandaag ook goed te merken in de tuin te Lippenhuizen.

Sperwerman met prooi, tuin Lippenhuizen 26-4-2016

Sperwerman met prooi, tuin Lippenhuizen 26-4-2016

Op de voederplek werden in een paar uur tijd maar liefst 32 verschillende huismussen geïdentificeerd op ringnummer dankzij het feit dat de mussen allemaal verschillende kleurcombinaties plastic ringetjes om de pootjes dragen. Voor veel mussen was de nestactiviteit duidelijk ondergeschikt aan het even snel bij elkaar kunnen scharrelen van een korstje.
De vandaag waargenomen mussen werden vanaf 2012 in de tuin gevangen en geringd. Een mooi overzicht van welke vogels in elk geval nog steeds in leven zijn.
Wat dat laatste betreft, bleek ook vandaag weer dat er wat dat betreft altijd kapers op de kust zijn.. Een sperwer dook op enig moment uit het niets op om ook een bezoek te brengen aan de voedertafel..

Een impressie van gekleurde huismussen die vandaag kwamen buurten in de tuin te Lippenhuizen, is hier te zien