Menork weer actief bij Zweeds ringstation

21.07.2016

Keep, man, Zweden-Annsjön, 20 juli 2016

Keep, man, Zweden-Annsjön, 20 juli 2016

Alphensneeuwhoen, -1kj, Zweden, 20 juli 2016

Alphensneeuwhoen, -1kj, Zweden, 20 juli 2016

Rendieren, Zweden, 20 juli 2016

Rendieren, Zweden, 20 juli 2016

Net als vorig jaar, doet Menork ook dit jaar weer mee aan de ringactiviteiten in Anssjön, midden Zweden. Dit jaar overigens alleen in de persoon van Wender die er vorig jaar samen met Gerrit Krottje en Willem ook al bij betrokken was.

Gele kwikstaart, Motacilla flava thunbergi, Zweden, Anssjön, 20 juli 2016

Noordse gele kwikstaart, Motacilla flava thunbergi, Zweden, Anssjön, 20 juli 2016

Deelname aan het Zweedse vogelringstation betekent een verrijking van de vogelkennis. Soorten als blauwborst en gele kwikstaart komen daar in de Noordse vorm voor. En soorten als Keep broeden er, terwijl we ze hier als wintergast in de netten kunnen aantreffen.

Het verenkleed van vogels ziet er bij Scandinavische ondersoorten soms anders uit dan die bij ons verblijven. En ook omdat we ze op doorreis wel kunnen aantreffen, is het goed om de handkenmerken van allerlei (onder)soorten te kennen. Meest opvallende is wellicht de blauwborst. Bij ons zien we de witster (de witte vlek op de borst) terwijl in het hoge noorden de roodster (een rode vlek op de borst) een normale verschijning is. Opvallend ook de gele kwikstaart die Wender en de zijnen gisteren vingen in de Enan rivier delta bij Handöl. Deze heeft een opvallend zwarte kop en dat symboliseert de noordse ondersoort thunbergi.

Roodsterblauwborst, man, Zweden Anssjön, 20 juli 2016

Roodsterblauwborst, man, Zweden Anssjön, 20 juli 2016

De keep heeft zomerdag ook een wat ander verenpakje dan ten tijde van zijn talrijke verschijning hier in Nederland. De kop en snavel zijn zwart. Net als de goudplevier, de wilster, die hier in de herfst in grote groepen neerstrijkt maar dan in het typische winterkleed. Nu zijn de mannetjes prachtig ‘gekleed” met een zwarte borst en buik en aan weerskanten een witte flank.

Wilsters, twee mannetjes op uitkijk in de bergen, Zweden, 20 juli 2016

Wilsters, twee mannetjes op uitkijk in de bergen, Zweden, 20 juli 2016

Natuurlijk duiken er ook soorten op die we hier niet te zien krijgen, zoals het Alphensneeuwhoen (met jong) of…rendieren…

Wender is dit jaar in de weken 29 en 30 te gast bij het Vogelringstation Anssjön.

Foto’s: Wender Bil