Mussen vierdaagse levert ruim honderd mussen op

16.08.2019

Huismus net voorzien van unieke combinatie gekleurde pootringetjes, Lippenhuizen 15 augustus 2019

Loslopende kippen en niet te gecontroleerd graan voeren, geeft vrijwel zeker de garantie dat je mussen op bezoek krijgt. Zeker in de deze tijd van het jaar als de nieuwe aanwas is uitvlogen en er dus talrijke jonge vogels rondvliegen. Sinds 2011 doet Menork onderzoek aan een populatie huismussen in Lippenhuizen. Er worden jaarlijks een paar honderd mussen gevangen en geringd weer losgelaten.

Keukenraam
Alle gevangen vogels worden van een unieke combinatie kleurringetjes voorzien zodat de mussen – individueel herkenbaar – van achter het keukenraam zijn te volgen. Deze werkwijze leverde ons al veel interessante informatie op, zo weten we ondertussen dat huismussen gemiddeld slechts een paar jaar oud worden en dat er zo af en toe vogels op zwerftocht gaan en zodoende op tientallen kilometers van huis ergens ineens kunnen opduiken..

Kippenren
Alle reden om ook in 2019 weer een flink aantal (jonge) vogels van uniek gekleurde pootringetjes te voorzien. Deze keer werd hiervoor de kippenren gebruikt daar waar zich al maanden grote aantallen mussen ophouden. De vogels maken dankbaar gebruik van de voederplekken van de kippen en eten gemiddeld waarschijnlijk meer strooivoer dan de kippen zelf.. Vanaf 13 tot en met 16 augustus werden op bepaalde tijden, gedurende een paar uur, een drietal netten rond de kippenren geplaatst. De mussen werden hierdoor min of meer verrast en daardoor lukte het om ruim honderd mussen van ringen worden voorzien.

Slimme vogels
Huismussen zijn erg slimme vogels wanneer ze de methode een maal kennen, zullen de vogels zich niet gemakkelijk opnieuw laten vangen. Bovendien communiceren mussen met elkaar waardoor ook niet gevangen vogels uiteindelijk het trucje leren kennen. Vandaar deze kortstondige actie waarvoor een tal uren werd ingeruimd.

Ruiscore
Zeker in deze maand is het onderzoek bij huismussen interessant. De huismussen, zowel adulte vogels als de jongen, ruien namelijk momenteel het verenkleed. Van elke vogel wordt de ruiscore van hand- en staartpennen genoteerd waardoor waardevolle informatie kan worden verzameld.
De komende maanden is er dus weer alle reden om in Lippenhuizen goed op mussen te letten want sinds deze week vliegen er in elk geval weer honderd meer met kleurringen rond..