Nieuwe Baker belangrijke aanwinst voor ringers

08.12.2016

De Nieuwe Baker 2016

De Nieuwe Baker 2016

Identification of Europian Non-Passerines is  een uitgave van de BTO (Britisch Trust of Ornithology) en vervangt een eerdere editie van Kevin Baker uit 1993 die al bij vrijwel alle Nederlandse ringers op de boekenplank staat. De bij ons meest voorkomende soorten meeuwen, roofvogels, steltlopers, eenden en ganzen worden met betrekking tot biometrie en verenkleed tot in de detail beschreven.

Handkenmerken
Net als de onlangs verschenen Engelstalige (Franse) Demongin behandelt het boek vogelsoorten aan de hand van belangrijke handkenmerken en daarom is het boekwerk bij uitstek geschikt voor vogelringers die vogels vangen en kennis nemen van verenkleed en lichaamsmaten.
In totaal gaat het om 155 vogelsoorten waarvan af en toe ook mooie kleurenillustraties in het boek zijn opgenomen.Torenvalk-handkenmerken-Baker
De Engelsen zien het boek als een aanvulling op de Svensson (bij ons ook wel de Zweedse ringersbijbel genoemd) omdat Svensson uitsluitend de handkenmerken van zangvogels behandeld en “de non passerines” daar dus naadloos op aansluit. Met andere woorden, een must voor elke ringer.

Index Nederlandse vogelnamen
Net als bij de Demongin, maakte Menork een index met Nederlandse vogelnamen die gemakkelijk achter in het boek kan worden geplakt zodat een vogelsoort in het veld ook snel kan worden opgezocht.

Deze index is als PDF-A5 te downloaden: baker-index-nederlandse-namen

Meer informatie over het boekwerk.
Het boek is te bestellen bij het Vogeltrekstation.