Noorse Vinken in de tuin

18.11.2017

Vink, man-na1kj, met pootring uit Noorwegen (opschrift Stavanger EE803–), tuin Lippenhuizen, 17 november 2017

In veel tuinen – zeker als er af en toe ook nog wat vogelzaad wordt gestrooid – duiken in deze tijd van het jaar vinken op. Maar ook tijdens een boswandeling zie je soms grote groepen vinken rond dwarrelen. Waar komen deze vogels nou precies vandaan?

Deel van het pootringetje uit Noorwegen van Vink, man-na1kj

Stavanger
Tijdens de maanden oktober en november trekken veel vinken door en wat blijkt is dat ze vooral uit Scandinavië komen. De afgelopen weken werd bij twee tuinprojecten van Menork een vink met het opschrift Stavanger-Norway (met unieke nummercode) pootring aangetroffen. Dat gebeurde een maand geleden bij Harry de Boer in Broeksterwoude en gister gebeurde dat in de tuin te Lippenhuizen.

Fulufjälet
Ondertussen is van de Vink, (terug-)gevangen in Broeksterwoude, ook bericht binnengekomen van waar deze precies komt.. Het vogeltje bleek geringd te zijn in Nationaal park Fulufjälet gelegen op een paar honderd kilometer ten noordoosten van Oslo, op de grens van Zweden. De gegevens van het Liphúster Vinkje zijn vandaag verwerkt in de landelijke databank, binnen enkele weken zal via de Noorse ringcentrale bekend worden waar deze vinkenman precies van de ring werd voorzien..

Lees meer over tuinprojecten Menork:
tuin Assen
tuin Broeksterwoude
tuin Lippenhuizen
tuin De Tijnje