Oeverzwaluw profiteert van nieuwe kunstwand in Nij Beets

21.05.2016

Afgelopen voorjaar werden er (mede) vanwege Menork op drie plaatsen kunstwanden voor Oeverzwaluwen klaargestoomd. Een in Nij Beets bij de zandput van Van der Wiel nabij de rijksweg A7 (waar Van der Wiel investeerde in een compleet nieuwe wand). Verder werden in Terwispel, in samenwerking met Geaflecht en in het dierenpark Aqua Zoo te Leeuwarden reeds aanwezige doch vervallen kunstwanden in ere hersteld.
Alleen de nieuwe aangelegde zwaluwenwand voor Oeverzwaluwen in Nij Beets herbergt ondertussen vele tientallen broedvogels. De overige plekken zijn nog steeds in hoopvolle afwachting..

Zwaluwenwand bij zandwinmeer te Nij Beets, 21 mei 2016

Zwaluwenwand bij zandwinmeer te Nij Beets, 21 mei 2016

Bij het zandwingebied in Nij Beets werd dus een compleet betonwand met het gewenste resultaat aangebracht. In de, aan de zuidwestkant van het meer geplaatste nieuwe wand, werden de afgelopen weken al vele tientallen broedparen geteld. Achter alle 82 in het beton uitgeboorde nestgaten, werden door de zwaluwen (potentiële) nestholen gegraven. Duidelijk een plek die meteen goed aanslaat bij de Oeverzwaluw.
De in zandholen broedende vogels kunnen hier in principe ongestoord broeden. Bij de zandput liggen weliswaar ook verse zandbulten maar deze zijn vanwege de exploitant voortdurend aan bewerkingen onderhevig. Daardoor kunnen de vogels daar niet rustig hun gang gaan.
Bovendien staat de nieuwe kunstwand mooi in het water waardoor roofdieren de plek niet goed bereiken. Ook het uitgraven van de nestholen wordt vanwege een gaasconstructie op ca. 2 meter achter de muur bemoeilijkt. Al met al lijkt de aanleg van deze wand op deze plek dus een uitstekende keuze te zijn geweest al kan dat pas na gemeten broedsucces eerst later dit jaar definitief worden bevestigd.

Lees ook: Oeverzwaluw actueel

:, ,