Open dag VRS Menork op 30 september 2023

21.09.2023

Vogel spotten van de polderdijk Venebuurt (Eurobirdwatch 2017)

Nieuwsgierig naar hoe het vogelringen in de praktijk gaat? Hoe vogels worden gevangen, geringd en hoe de conditie van vogels kan worden bepaald?
Graag een keer met die vogelgekken op pad om vogeltjes te spotten?
Dan is er nu de kans om dat van dichtbij een keertje mee te maken!

De sfeer proeven
Jaarlijks wordt het zogenaamde Eurobirdwatch (een dag overal vogels kijken) door Vogelbescherming Nederland georganiseerd. Op gemiddeld 150 plekken in Nederland maar ook op talrijke plaatsen elders in Europa worden op dezelfde dag vogels geteld. Vogelringstation Menork en Natuurvereniging Geaflecht doen dit gezamenlijk vanaf de polderdijk aan de Schipsloot in het gebied de Venebuurt. Van hieruit is er ruim uitzicht over de Bouwespolder waar altijd veel vogels te zien zijn. Zelfs wanneer het die dag geen mooi weer is!
Je hoeft geen speciale vogelkennis te hebben om deze ochtend mee te doen. Er zijn deskundige leden van beide natuurclubs aanwezig die je kunnen vertellen welke vogels er voorbij komen. Het enige wat jij hoeft te doen is gewoon vragen wat je ziet! Een mooie gelegenheid om ook es de sfeer te proeven van lekker buiten zijn en meemaken welke rijkdom er gelukkig nog in onze natuur, gewoon heel dicht bij huis, te vinden is! Met dank aan Staatsbosbeheer die ons toegang verschaft tot het natuurterrein.

Mooi verenkleed
Als de weersomstandigheden het toelaten (het mag hiervoor niet te hard waaien of regenen) dan worden er deze ochtend ook vogels gevangen voor ringonderzoek. Dat gebeurt in het rietveld en wilgenbos direct bij de plek waar we zitten te tellen. De mensen van het Vogeltrekstation nodigen je graag uit om (in kleine groepjes) mee te lopen langs de speciale vangnetten en om mee te kijken hoe de vogels van een ring worden voorzien. Welke gegevens er allemaal waarom worden genoteerd van elke gevangen vogel en jij kunt natuurlijk je vragen kwijt. Een mooie gelegenheid om trekvogels van dichtbij te zien en te ontdekken hoe geweldig mooi verenkleed die kleine vogeltjes, die anders zo snel voorbij vliegen, zoal hebben!

Zeer welkom
Ben je geïnteresseerd en wil je ook zo’n ochtend es meebeleven waarop vogels worden geteld en geringd? Dan ben je – mede namens Geaflecht – zeer welkom op zaterdag 1 oktober 2022. Wij beginnen die dag om 08.00 uur en stoppen om 12.00 uur. Kom je wat later geen probleem als je de plek goed weet te vinden. Wanneer je er onbekend bent, probeer dan al om even voor 08:00 uur te komen want rond die tijd zijn we met meer mensen die vanaf het zandpad vanuit Terwispel naar het gebied toe lopen.
Per Auto: De plek is niet per auto te bereiken. Kom je met de auto omdat je wat verder weg woont, is natuurlijk geen probleem maar deze moet je parkeren aan het kolderveen vlakbij het dorp. Het is dan nog ruim 500 meter lopen naar de plek. Mocht je minder mobiel zijn maar deze dag toch graag willen meemaken, stuur dan minimaal een dag van tevoren een mailtje naar menork@menork.nl. Wij zullen dan zien of we het voor elkaar kunnen krijgen dat je opgehaald kan worden vanaf de auto-parkeerplek.
Met de fiets: kun je tot net voorbij de klapbrug fietsen over het onverharde zandpad. Net voorbij de klapbrug kun je de fiets neerzetten om van daaruit langs de Schipsloot naar het gebied te lopen.
Zie voor meer informatie over waar de auto te parkeren, of waar de fiets, en hoe te lopen naar de plek door te klikken op de figuur hiernaast.

Wat mee te nemen?
Koffie, een zitkrukje (geen vereiste), laarzen en een verrekijker (geen vereiste). Hopelijk zijn een paraplu en regenkleding niet nodig.

Weer
De weersvooruitzichten lijken op dit moment niet ongunstig voor het weekend van 30 september/1 oktober.
Bij goed weer kan het ringonderzoek met trekvogels naast het telwerk ook doorgang vinden!
Mocht het onverhoopt toch heel slecht weer worden dan kan dit nog anders uitpakken.
Via deze website zal duidelijk worden gemaakt wanneer het ringwerk deze ochtend geen doorgang kan vinden vanwege het weer.
Raadpleeg vooraf dus voor de zekerheid nog even dit nieuwsbericht om te zien of het wel dan niet doorgaat!

Lees: dagrapportage 30 september 2023

 

:,