Oude bekenden komen buurten in Liphústertuin

16.11.2021

Ondanks het donkere saaie novemberweer is er volop (te be-)leven in de tuin. Althans in de tuin in Lippenhuizen waar al vele jaren vogels worden gevangen ten behoeve van ringonderzoek.

Keep, tuin Lippenhuizen, 16 nov 2021

Oude bekenden
En zo kon het vandaag gebeuren dat er liefst 13 koolmezen uit voorafgaande jaren kwamen buurten waarvan de identiteit kon worden vastgesteld aan de hand van de ringgegevens. Een van deze oude bekenden werd al in november van 2017 in de tuin van de ring voorzien waarbij het opvalt dat deze koolmees zich pas vandaag voor het eerst weer meldde. Totaal werden liefst 63 koolmezen gevangen.

Pimpelmezen
Ook de pimpelmees kwam in grote getale op de diverse voedersilo’s met vogelzaad en pindanetten af. Totaal werden er 44 gevangen waar onder eentje die al in 2016 in dezelfde tuin werd geringd doch zich ook vandaag  voor het eerst weer meldde in de tuin.

Keep
Gedurende de donkere ochtenduren werden totaal liefst 151 vogels gevangen naast de ruim 100 mezen vooral huismus, vinken maar ook 6 ringmussen. Deze laatste soort komt de laatste jaren steeds minder opdagen. Net als de groenling loopt deze soort snel in aantal terug. Bij de groenling is een virusziekte de waarschijnlijke oorzaak, bij de ringmus heeft het daarentegen veel meer te maken met de directe leefomstandigheden. Onder de vangsten ook een Keep waarvan er dit najaar ook elders veel meer worden gezien.

Lees meer over tuinproject Lippenhuizen