Pleisterende Eenden en ganzen hoofdmoot teldag EBW-2017

30.09.2017

Het is ondertussen een traditie geworden: De jaarlijkse teldag, het eerste weekend van oktober, die Menork samen met Geaflecht organiseert in het kader van EuroBirdWatch. De Venebuurt ten noorden van Terwispel is daar een uitstekende locatie voor en daarmee ook een mooie gelegenheid om jaarlijks open dag te houden voor het ringwerk van Menork aldaar.

Het weer
Elk jaar is het weer afwachten welke vogelsoorten en vooral ook in welke getale trekvogels langs de verrekijkers en telescopen van de deelnemende tellers vliegen. Meest bepalende factor daarbij is, net zoals bij veel andere evenementen, toch ook weer gewoon het weer. Bij regen en wind trekken vogels amper nog los van het feit dat er minder tellers op het evenement afkomen en er ook simpelweg minder te zien valt.

Bouwespolder
Waarschijnlijk zijn de slechte voorspellingen maar wellicht ook de regen van afgelopen nacht er debet aan dat er op deze zaterdagochtend maar een handjevol tellers op de dijk langs de Schipssloot verschijnt. Zoals zo vaak hebben de thuisblijvers echter geen gelijk want het is heerlijk vertoeven in de buitenlucht. Het blijft de hele ochtend droog weer en de tel-plek ligt mooi smûk achter het wilgenbos met een vorstelijk uitzicht over het meertje de Bouwespolder. En juist in dat meertje zit de hoofdmoot van de vogels die vandaag geteld kunnen worden, te weten grote groepen eenden en ganzen. De hele ochtend laten ze zich zien en vooral ook van zich horen.

Zilverplevier
Door het bewolkte maar vooral ook rustige weer doet een tal vogels alleen van zich horen. Zo vliegt er zo nu en dan een groepje sijzen over maar blijven zichtwaarnemingen (en dus aantallen op papier..) achterwege. Ook putters en groenlingen verraden zich door hun kenmerkende trekgeluidjes maar deze laten zich gelukkig af en toe ook heel eventjes zien. Datzelfde geldt voor een prachtige zilverplevier die zijn aanwezigheid verraadt door het typerende fluitende geluid maar gelukkig meteen daarna ook mooi langs het telgroepje langs de Schipssloot vliegt om zijn mooie verenkleed te laten aanschouwen. Een mooie opsteker want erg veel “gekke uitzonderlijke” soorten zien we vanochtend niet of het moet al de roerdomp zijn geweest die Tjeerd Geertsma nog net langs de rietkraag van de bouwespolder zag glippen.

Baardmannetjes
Op de terugweg horen en zien we nog een groepje baardmezen. Maar deze doen helaas niet meer mee in het overzicht, dan hadden ze zich een paar minuten eerder moeten melden want om 12 uur sluiten we net als in de voorgaande jaren het telboek om daarna de totalen door te mailen aan Vogelbescherming Nederland die de zorg draagt voor de landelijke coördinatie en er voor zorgt dat dit soort dagen de nodige aandacht krijgen van het publiek.

Lees verder: