Steppearend als uitschieter tijdens verblijf Menork in Falsterbo

28.09.2017

Sander, Wender, Kees en Theo nabij de vuurtoren in Falsterbo (25 september 2017)

Het is altijd afwachten wat je te zien krijgt. Dat zeker, maar voor vogelaars uit bijna heel Europa staat één ding vast: tijdens de trek in september en oktober is er elk jaar spektakel op het meest zuidwestelijke puntje van dat grote land Zweden.
Vanuit een groot deel van Scandinavië kiezen trekvogels voor deze route omdat het de kortste oversteek is naar het vasteland van Denemarken. De oversteek over zee is voor trekvogels een waar schrikbeeld.
Het is juist daarom dat jaarlijks miljoenen vogels langs Falsterbo trekken om daar het besluit te nemen wanneer ze (onder welke omstandigheden) de zee oversteken. Want de oversteek moet hoe dan ook gemaakt worden, trekvogels brengen de winter door in (warmere) zuidelijker streken. Talrijke vogelsoorten gaan daarvoor zelfs naar (tropisch) Afrika en hebben zodoende elk voor- en najaar een zeer lange reis voor de boeg.

Vogeltrip

Op het meest zuidwestelijke puntje van Zweden…

Vogelringstation Menork organiseert zo nu en dan een vogeltrip. Het spreekt voor zich dat Falsterbo daarbij in trek is. Vanaf 1990 gingen we al vijf keer naar deze plek om er samen te genieten van de indrukwekkende aantallen langstrekkende vogels. En zelfs wanneer je de vogels nauwelijks van elkaar kunt onderscheiden, is elke keer toch weer gewoon anders.. Weersomstandigheden en bepaalde invasiesoorten zorgen er ieder jaar in Falsterbo voor dat elke dag in september of oktober zomaar heel anders kan zijn.

Kees, Theo en wender volgen een langs vliegende zeearend..

Oversteek

Dit jaar was er tijdens onze aanwezigheid sprake van een stabiele luchtdruk en een (harde) oostelijke stroming onder invloed van een krachtig Scandinavisch hogedrukgebied. Sommige dagen met tamelijk veel zon maar ook dagen met veel bewolking van zee. Opvallend was dat, ondanks de harde wind in de rug, veel hoog overvliegende vogels de oversteek niet durfden te maken.

Daardoor was er bij het beroemde bosje bij de vuurtoren vooral sprake van het invallen van vogeltjes op de terugweg van zee. Vinken en sijzen vormden de hoofdmoot, zo nu en dan een groep kruisbekken en in mindere mate pimpelmezen, lijsters en kruisbekken. Tussen de grote groepen verwarde zangvogels natuurlijk ook altijd tientallen meetrekkende sperwers die er zo nu en dan een vermoeid vogeltje tussenuit pikken.

Zeven rode wouden boven de heide van Falsterbo, 25 september 2017

Hoog

Hoog in de lucht, daar gebeurt het…

Door de hoge trek en het vaak in de ochtend bewolkte winderige weer konden we relatief weinig zien van de zangvogeltrek langs de zuidpunt bij de zee. Maar er is nog veel meer te beleven.. Zodra zich later op de dag thermiekbellen gaan voordoen boven de grote heidevlakte ten noordoosten van het dorp Falsterbo verzamelen zich tientallen, honderden of soms zelfs duizenden roofvogels om daarvan gebruik makende, de afweging te maken om de oversteek naar het vasteland van centraal Europa te maken.. Ook nu weer veel aarzeling, en meestal weer terugkerende en hoog schroevende roofvogels maar bij tijd en wijle (mede daardoor) wel talrijk aanwezig in de min of meer blauwe luchten. Daarom ook weer indrukwekkende plaatjes van tientallen rode wouden, buizerd en/of ruigpootbuizerds. En natuurlijk het wachten op die ene bijzondere roofvogel die elk najaar zo nu en dan opduikt in de trekstroom..

Flying door

Schrokken we in de voorgaande bezoeken aan Falsertbo nog op van de Zeearend met zijn kollossale silhouet in de vorm van

Prima verblijf in Hölvicken op nog geen 10 minuten van Falsterbo-vuurtoren

een vliegende deur, nu was het normaal dat er zeker twee of drie voorbij zagen komen. Alhoewel de “flying door” nog steeds erg indrukwekkend is vanwege zijn verschijning is het voor de talrijke vogelaars vooral het wachten op die ene bastaardarend, schreeuwarend of andere “gekke arend”..

 

Höllvicken

Kees bereidt een warme maaltijd..

Na de kijkinspanningen van elke dag,  hadden we de avond en nacht het voorrecht om in een prachtig gehuurd huis in Höllvicken, op nog geen 10 minuten afstand van de vuurtoren,  bij te kunnen komen van alle belevenissen en weer de nodige energie te vergaren voor de volgende dag..


Steppearend

Prachtige uitschieter was de waarneming op de laatste ochtend van onze aanwezigheid in Falsterbo op 26 september. Tijdens onze picknick op de heide komen er al talrijke roofvogels tamelijk laag overvliegen waar onder buizerden, rode wouwen en sperwers. Maar de allermooiste en meest bijzondere is toch die van de steppearend die zo waar tamelijk laag komt aanvliegen en uiteindelijk ook nog een paar keer, zij het op grotere hoogte, terugkeert om uiteindelijk wel of niet de overstreek te maken naar het vasteland. Een afsluiting volledig in stijl van een memorabele zesde Menorken -vogeltrip naar Falsterbo en zeker ook de prikkel voor een volgend bezoek aan deze bijzondere plek.

Steppearend, Falsterbo 26 september 2017 (foto Theo)

Steppearend, Falsterbo 26 september 2017 (foto Theo)