Visarend uit de Muritz (D) gespot in Wetering (ov)

22.09.2016

Visarend, -1kj, Wetering (ov) foto: Gert Gelmers

Visarend, -1kj, Wetering (ov) foto: Gert Gelmers

Dagelijks komen er meldingen bij Menork binnen van gevonden vogels met ringen. De ene melding vaak nog mooier dan de ander..

Gecodeerde kleurring
Zo ook vandaag toen de melding binnenkwam van een gistermiddag gespotte Visarend.
Op zich al bijzonder het zien van een Visarend maar al helemaal als je er in slaagt om een scherpe opname te maken van een overvliegend exemplaar met een gecodeerde kleurring om de poot.
Zo scherp zelfs dat de fotograaf Gert Gelmers erin slaagde om de code van de kleurring vanaf foto af te lezen en deze door te sturen via het meldingsformulier van Menork..

Actie
Zoals melders dat van Menork gewend zijn, wordt daarop nog dezelfde dag actie ondernomen.2016-06-27-damerow-4
Aflezingen van kleurringen vragen om een speciale aanpak. Via, bij Menork bekende, (internationale) websites wordt het bijbehorende wetenschappelijke project opgezocht en vervolgens meteen contact opgenomen met de projectcoördinator.

Visarend met kleurringen (oa. BC30) op nest in Lichtmast te Damerow (D), 27-06-2016

Visarend met kleurringen (oa. BC30) op nest in Lichtmast te Damerow (D), 27-06-2016

Duits project
In dit geval bleek het om een Duits project te gaan. Al snel na het contacteren van de projectleider volgde de mededeling dat het om een juveniele Visarend gaat die geringd werd op 27 juni 2016 nabij Damerow, oost Duitsland (Mecklenburg Vorpommern) op een nest in een lichtmast. De ringgegevens werden vergezeld van een aantal sprekende foto’s.
Een snelle en interessante melding van een Visarend. De visarend duikt dit najaar overigens op veel meer plekken op en het is natuurlijk interessant te weten waar deze vogels zoal vandaan komen…