Vuurgoudhaantje Ouderkerk aan den IJssel onthult zijn trekroute

21.12.2022

Het vuurgoudhaantje te Ouderkerk aan den IJssel                           foto c)Leo Speksnijder

Het nagenoeg kleinste vogeltje van Europa: het vuurgoudhaantje. Wellicht mede daarom ook een vogelsoort waarvan relatief nog weinig bekend is over het trekgedrag. Het aantal (geringde) vuurgoudhaantjes wisselt jaarlijks sterk maar hele grote aantallen zijn het niet. Het ‘gewone’ goudhaantje is veel talrijker en komt vaak ook in groepjes opdagen. Beide soorten leven voornamelijk in naaldbossen en komen in heel centraal Europa voor.

Open vraag
Op trek kunnen vuurgoudhaantjes best wel een eindje van huis zwerven, dat weten we.  Maar hoe ver precies en hoe vaak ze dat doen,  is eigenlijk nog een open vraag.  Vermoedelijk komen de vuurgoudhaantjes die hier in het najaar opduiken uit de noordoostelijke buurlanden.
Een vuurgoudhaantje dat recent in Ouderkerk aan den IJssel opdook, lijkt ons te willen helpen aan een antwoord op onze vragen..

Smartphone
Dit vuurgoudhaantje werd opgemerkt door Leo Speksnijder en zijn dochter. Het oog viel op een piepklein vogeltje dat stil bleef zitten op een plat dak. Mogelijk was dit vuurgoudhaantje net tegen een vensterraam gevlogen en zat het nog bij te komen van de klap.
Wat er precies gebeurd is, zullen we nooit weten maar Leo kon het vogeltje zo oppakken en ontdekte daarbij ook nog dat het een ringetje om één van de pootjes droeg: “Het vogeltje kon ik gemakkelijk pakken, zat stil op een plat dak en liet zich gemakkelijk vangen. Het ringetje hebben we, mijn dochter en ik, kunnen lezen door er met een smartphone een close-up foto van te maken en deze uit te vergroten”.

Trekafstand hemelsbreed van ringplaats Greifswalder Oie (Kröslin) naar Ouderkerk aan den IJssel

Hiddensee Germania
Buitengewoon alert van Leo en zijn dochter. Enerzijds dat het kleine vogeltje überhaupt werd opgemerkt doch vooral ook dat het een ringetje droeg en de daarop volgende aanpak om het ringetje te kunnen ontcijferen!
Nadat het vuurgoudhaantje weer helemaal bijgekomen was en kon worden ontzet, werden de verkregen ringgegevens gemeld aan Menork. Op het ringetje stond een uniek nummer en daarbij “Hiddensee/Germania”. Navraag via het Vogeltrekstation te Wageningen respectievelijk de Oost Duitse ringcentrale leert ons ondertussen dat dit vuurgoudhaantje (mannetje) op 22 maart 2022 werd geringd op Greifswalder Oie. Een natuureiland in het uiterste noordoosten van Duitsland nagenoeg ter hoogte van de Poolse grens op hemelsbreed 672 kilometer van Ouderkerk aan den IJssel. Interessante informatie dat bijdraagt aan de wetenschap over het vuurgoudhaantje, dankzij de gerichte actie van de familie Speksnijder.