Waarnemingen van ge(kleur)merkte vogels via Menork makkelijk en snel

24.10.2015

foto c)Nicolaas van Zalinge

foto c)Nicolaas van Zalinge

In toenemend aantal worden ook meldingen van kleurringen bij Menork gedaan. In Europa worden relatief veel vogels voorzien van kleurmerktekens om zodoende veel meldingen van waarnemingen te genereren. Gekleurde pootringen worden voorzien van unieke codes die van enige afstand goed waarneembaar zijn met een verrekijker of fototoestel. Sommige vogels, zoals zwanen en ganzen worden voorzien van speciale nekbanden met daarop een duidelijk afleesbare code.

Waar en hoe te melden?
Vaak weet men niet waar men terecht kan voor waarnemingen van gekleurmerkte vogels. Of het vinden van het bijbehorende (buitenlandse) project levert te veel zoekwerk op.
Door de melding via het simpele meldingsformulier naar Menork te sturen, wordt de rest automatisch geregeld! Zeker als die vergezeld gaat van een duidelijke foto.
Zoals vandaag van bijvoorbeeld een tweetal Geelpootmeeuwen, gespot langs de zuidkust van Spanje of een tijdens de vlucht gefotografeerde Kleine Zwaan in het Groningse Lauwersoog. Van heel ver weg dus tot betrekkelijk dichtbij komen er interessante meldingen binnen.

Foto c) Nicolaas van Zalinge

Foto c) Nicolaas van Zalinge

Lifelist
Ondertussen zijn deze beide meldingen verwerkt en is duidelijk dat het om respectievelijk een Spaans en een Nederlands project gaat. Via de geautomatiseerde waarnemingenlijn worden beide meldingen verwerkt en kunnen de aflezers/fotograven binnen enkele dagen (soms zelfs uren) een lifelist van de hen waargenomen vogel(s) verwachten. Een lifelist bevat informatie over waar de vogel werd voorzien van het kleurmerk en hoe vaak en waar de vogel nadien al werd waargenomen.

foto c) Ton Alblas

foto c) Ton Alblas

Ultiem meldingsformulier
Menork staat bij diverse projecten geregistreerd en kan zodoende bij goed geautomatiseerde internationale projecten snel de gegevens opvragen. De melding komt dan op naam van Menork die op zijn beurt de uiteindelijke vinder/melder direct informeert. Wanneer het echter om een melder gaat die regelmatig eenzelfde vogelsoort afleest, kan men desgewenst ook zelf een account bij de desbetreffende projectleider aanvragen. Ook dat kan via Menork op verzoek worden geregeld.
Maar voor incidentele waarnemingen is het dus veel makkelijker om snel het ultieme meldings­formulier van Menork in te vullen om daarna ook snel te horen om welk project het gaat en hoe vaak en wanneer de vogel in kwestie werd gespot en waar die werd voorzien van het kleurmerk.
Zo voorkom je ook dat je, als toevallig melder, moet weten dat de ring van bijvoorbeeld de juveniele Geelpootmeeuw in codetaal “RBNW(G6.78)” bij het Spaanse project moet worden gemeld…