Weer Kolokolkovaars echtpaar Brandgans gespot

04.02.2015

brand2Vandaag werd weer een echtpaar van de Kolokolkovaarse Bay uit Rusland gespot. Dat gebeurde eerder op 14 december bij de Tijnje. Nu zat er een ander echtpaar ook afkomstig van Kolokolkova in een groep van wel duizend brandganzen aan de Van Sminiaweg ten zuidwesten van Aldeboarn. De vogels droegen beide een oranje en een gele ring met inscriptie. Het kwam goed uit dat de vogels mooi vooraan in de groep foerageerden want dat bood de mogelijkheid om enkele foto’s te maken ondanks het op dat moment donkere bewolkte weer. Opmerkelijk van dit Russisch echtpaar is dat de vogels tijdens de broedcyclus in 2013 en in 2014 op Kolokolkova werden aangetroffen maar tot nog toe nog nergens op de trek. Vandaag dus op zo’n 3000 kilometer hemelsbreed van de broed/ringplaats aangetroffen in Aldeboarn.

Het was een succesvolle dag met het aflezen van liefst 15 gemerkte ganzen. Daarnaast werden ook nog twee brandganzen met een metalen ring gezien maar deze konden slechts ten dele worden ontcijferd. Er werden vier brandganzen met kleurringen om de poot afgelezen, 2 grauwe ganzen en 9 kolgans. Ook hieronder mooie meldingen zoals een Russische kolgans (in 2014 op trek gevangen) die nu ook voor het eerst werd gespot tijdens de verdere trek en een grauwe gans met blauwe nekband die in 2008 geringd werd ergens op de Noordkaap. De andere twee brandganzen die werden afgelezen komen een stuk dichterbij vandaan..
Dat weten we althans van één van de twee want de andere had een pootring verloren. Deze droeg nog één lime/mintkleurige ring met het cijfer 8.
De brandgans met de 2 nog aanwezige ringen werd als jong in 2009 in Earnewâld geringd. De lifelist laat nadien overigens wel interessante verplaatsingen naar het Oosten zien. In 2011 bracht deze brandgans de zomer (deels) door in Noord-Duitsland

brandganzen3