Wit Russische Zilverreiger gespot in Waverveen

20.01.2017

Grote Zilverreiger, Waverveen 18 jan 2017, foto: Henk van der Laan

Op 18 januari kwam er een melding binnen van een Zilverreiger met kleurring. Een witte ring met daarop drie letters. Deze reiger werd gezien in de Waverhoek bij Waverveen in Nood-Holland en ook haarscherp op de foto gezet. Dezelfde avond werd een meldingsformulier via de website van Vogelringstation Menork ingevuld.

Hartje Wit Rusland

Grote Zilverreiger KPA ttv ringen in Wit Rusland op 22 mei 2016 (ringer Ivan Bogdanovich – Belarus BRS)

Zoals gebruikelijk wordt dan meteen actie ondernomen. Al snel kwamen we het bewuste project op het spoor. Zowaar een project in Wit Rusland.
Snel werden de meldgegevens doorgemaild aan de projectcoördinator en bijna even snel kwam er ook reactie uit het verre Belarus (Wit Rusland)!
De in Waverveen waargenomen zilverreiger werd vorig jaar in mei als nestjong geringd in hartje Wit Rusland op ruim 100 kilometer ten zuiden van Minsk.
Nu dus als overwinteraar bij ons en daarmee ook een antwoord op de vraag waar al die zilverreigers zoal vandaan (kunnen) komen…

Opmars
De Grote zilverreiger is de laatste decennia bezig met een opmars in Nederland. Op veel plekken zie je tegenwoordig zelfs (veel) meer witte reigers dan de “gewoonlijke” blauwe..
Ook als broedvogel krijgt de zilverreiger in toenemende mate voet aan de grond. Maar waar komen al deze vogels vandaan en in hoeverre is er sprake van trek?
Want zowel winters als zomers is de witte reiger te zien.
Af en toe zelfs in grote aantallen scharrelen ze winterdag door de weilanden: veelal een aanwijzing dat er daar veel veldmuizen te vinden zijn.