Witkopstaartmezen in Broekstertuin

30.10.2018

Witkopstaartmeesje in Broekstertuin, 29 oktober 2018

Een dag ervoor krioelde het nog bijna letterlijk van de koperwieken en kramsvogels..
In de tuin aan de Willemstraat te Broeksterwoude wordt al vele jaren doorlopend onderzoek gedaan naar het voorkomen van tuinvogels. Het is maandag 29 oktober: “vanochtend leken alle koperwieken en kramsvogels ineens verdwenen. Wel wat meer merels nu. Zwartkoppen blijven maar komen..
En vandaag ook zomaar ineens verschenen er liefst vier witkopstaartmeesjes. Ze verbleven mooi bij elkaar en verder was er ook geen staartmees te zien. In Litouwen werden de laatste tijd vele witkopjes op trek geringd en nu dus mogelijk met de noordoostelijke stroming hier naar toe gekomen”, mededeling Harry de Boer.   “In de tuin worden ook wel “gewone” staartmezen gevangen met een lichte kop, maar deze staartmezen zijn over het hele verenkleed veel lichter van kleur. En qua biometrie ook flink aan de maat en ze voelden zelfs erg zacht aan..”

Mengelmoesje
Bijna elk jaar worden er, vooral in het noorden van Nederland in de herfst en winter wel een paar échte witkopstaartmezen gezien. De witkopstaartmeesjes komen eigenlijk alleen voor in Scandinavië en vanaf Polen oostwaarts, maar af en toe duiken ze ook in Nederland op. De afgelopen jaren in toenemende mate. In Denemarken en Polen komen de twee ondersoorten elkaar tegen, want daar raken de broedgebieden elkaar. Ze paren ook wel met elkaar en de jongen zijn dan een soort mengelmoesje van beide ouders. (bron: Vogelbescherming Nederland).

Noordoostelijke vorm
De in de Broekstertuin gevangen staartmezen hebben – niet toevallig alle vier – een dusdanig afwijkend wit kleed dat aangenomen mag worden dat we stellig te maken hebben met de noordoostelijke vorm.

Lees verder:

 

 

:, , , ,