Zeker 20 jaar oude Scholekster broedt op boomstam in Broeksterwoude

27.05.2020

Scholeksters staan erom bekend dat ze op grote hoogtes hun nest kunnen maken. Op daken van gebouwen maar ook op platte boomstammen waar al een mooi natuurlijk nest-gat inzit  komt de scholekster, als het even kan, tot broeden. En dat die boomstam dan toevallig op een particulier erf staat, neemt de vogel dan maar voor lief..

Zwagermieden
Tijdens de vijfde CES ronde maakte Harry de Boer, medewerker van Menork, er melding van. “Op een bijna 4 meter hoge boomstam langs onze optie broedt een scholeksterpaar. Ik verwacht dat de eieren (tegen) komend weekend uit zullen komen. Het vrouwtje draagt een pootring, deze werd in 2002 aangelegd in de Zwagermieden (door C. Bil uit Mûnein) op een paar kilometer afstand van hier. De vogel was toen al zeker drie jaar oud.

Erg tam
Als we langs het nest lopen, fietsen of met de auto, op minder dan 2 meter, trekken de vogels zich niks van aan. Ook als ik met de zitmaaier langs zoef of ander werkzaamheden verricht, blijven de vogels onverstoord bij het nest.

Vier eieren van de scholekster op een boomstam (tuin Broeksterwoude, 26 mei 2020)

Vanuit de keuken prachtig zicht hierop en mooi te zien is de wisseling van de wacht. De eieren blijven slechts enkele seconden onbedekt. Na de maaltijd rusten ze altijd op ons dak. Ze zoeken voedsel tot aan onze voordeur. Erg tam dus.

Zeldzame verschijning
Scholeksters nemen op het platteland dusdanig snel in aantal af dat ze er als broedvogel een zeldzame verschijning zijn geworden. Op platte daken in steden worden nog de beste broedresultaten geboekt desondanks heeft ook deze ‘weidevogel’ het erg moeilijk met de reproductie.
Mooi dat dit Broekster paar een relatief veilige plek heeft gevonden al is het natuurlijk nog afwachten hoe het volgende week zal gaan wanneer er kleine jongen op het erf rondscharrelen

Update 3 juni 2020
Drie van de vier scholekster-eieren zijn afgelopen weekend uitgekomen. Toen zondag de ouders hun jongen probeerden over te halen om naar beneden te springen, heb ik maar even geholpen en ze bij de brede greppel gezet die ik vol water had gepompt. Daar zijn ze enkele dagen gebleven, slechts een 10-tal meters van ons kamerraam. Helaas werd eentje gepakt door een ekster. Vanavond rond 20.00 uur gingen ze ineens lopen naar een aangrenzend perceel. Om daar te komen moesten ze wel langs mijn schapen. De lammetjes waren erg nieuwsgierig, maar werden op hardhandige wijze op afstand gehouden door pa en ma scholekster. Zowel lopend in de neus pikken als boven op de rug springen, waren de aanvalstactieken. De hele verhuizing over ong. 100 m. duurde slechts enkele minuten.
De laatste week waren beide scholeksters nogal agressief tegenover hun spiegelbeeld in de ramen bij onze voordeur. Vanaf ’s morgens half 5 begon het getik. Toen de ramen maar even afgeplakt..