Zweedse Blauwe Reiger slachtoffer van verkeer op Texel

22.02.2017

Blauwe reiger, verkeersslachtoffer Texel De Cocksdorp, foto Stephan Turtleman

Hoewel nog steeds een algemene soort, blauwe reigers zijn er tegenwoordig minder dan enkele decennia geleden. Op meerdere plekken zie je in deze tijd van het jaar zelfs meer witte reigers (grote zilverreiger) dan blauwe..

Ring om poot Blauwe Reiger, Texel De Cocksdorp 12 februari 2017, foto Stephan Turtleman

Onderzoek
In Nederland is de blauwe reiger ook niet erg populair meer als het gaat om onderzoek. Vogels met Nederlandse ringen zijn de laatste jaren ronduit schaars, het archief van Menork bevat vele tientallen meldingen uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw doch van de laatste jaren slechts twee.. Maar onderzoek aan de blauwe reiger wordt klaarblijkelijk wel in het buitenland gedaan en dus is het altijd de moeite waard om even te stoppen wanneer er een verongelukte blauwe reiger langs de weg ligt.

Riksmuseum Stockholm
Die moeite werd in elk geval ook gedaan op 12 februari jl. op Texel langs de verkeersweg in De Cocksdorp. En zie daar de vogel was geringd! Op de ring staat Riksmuseum Stockholm Sweden met een uniek nummer. Dezelfde avond werd de melding doorgegeven via de website van Menork. Nu anderhalve week later zijn de ringgegevens al binnen via de Nederlandse en Zweedse ringcentrales. De blauwe reiger van Texel blijkt een Zweeds jong te zijn dat in het nest werd geringd in juni 2013 in het zuidelijk deel van Zweden.
Duidelijk dus dat er tijdens de winter vogels uit noordoost Europa hier verblijven